Chockerande nyheter: Roger Rönnberg meddelar sex spelares avgång

OS-turneringen splittrar svensk hockey – Frölundas tränare vill stoppa sina spelare: “Tänker göra allt som är i min makt”

Det var förra veckan som NHL bekräftade att ligan inte kommer att ta någon paus för vinter-OS i Kina, efter att smittoläget i ligan förvärrats rejält.

Plötsligt är det spelare från europeiska klubblag som ska ha huvudrollen i OS-hockeyn. I till exempel SHL och FM-ligan har man inte några uppehåll insatta i spelschemat.

Svenska storklubben Frölunda spelar nio matcher samtidigt som spelen pågår. I truppen finns spelare som Christian Folin, Ryan Lasch, Michael Spacek, Matt Tomkins och Max Friberg – namn som gott och väl kan vara aktuella för landslagsuppdrag.

Men tränaren Roger Rönnberg vill inte se Frölundaspelare i OS.

– Jag kommer att göra allt som är i min makt att inte släppa iväg spelare till ett OS när inte NHL släpper iväg spelare, säger coachen till Göteborgs-Posten (bakom betalmur).

– Varför är det mindre farligt för våra spelare att åka dit än vad det är för NHL-spelare? Vi har väl samma människovärde som dem? Det är mer det som jag känner i första hand. Och i andra hand så är jag Frölundas tränare – och jag vill ha mina spelare på plats när vi spelar den viktigaste delen av vår grundserie, motiverar Rönnberg.

Ligan har avtal med landslaget

Rönnberg får medhåll av sin kollega i ligakonkurrenten Örebro, Niklas Eriksson.

– Vi får väl se vad som händer, men jag tycker att det vore otroligt märkligt att genomföra hockeyturneringen i OS under de här förutsättningarna. Jag tycker att den känns körd, konstaterar OS-guldmedaljören från Lillehammer 1994 för Nerikes Allehanda (bakom betalmur).

Färjestads sportchef Rickard Wallin tänker annorlunda.

– Det är inte min plats att stoppa någon. Jag har ju själv representerat landslaget och det är bland det största som man kan göra, så jag förstår spelarna som skulle bli uttagna och tackar ja, förklarar han för Aftonbladet.

Faktum är att SHL har ett avtal med landslaget om att släppa spelare. Det påminner ligans sportchef Johan Hemlin för Expressen.

– Vi ställer spelarna till förfogande när det gäller landslagsspel, och där ingår Euro Hockey Tour, JVM, VM och OS. Sen är det en annan sak om en spelare inte vill åka. Men vi, alltså SHL, kan inte förhindra någon från att åka. Vi följer avtalet med ishockeyförbundet, betonar Hemlin.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*